Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πως θα μπορούσε ο Πιερμάριο Μοροζίνι να ήταν σήμερα Ζωντανός;



Εάν υπήρχε απινιδωτής στο γήπεδο της Λιβόρνο ώστε να ενεργοποιηθεί μέσα στα πρώτα λεπτά από το σταμάτημα της καρδίας του, οι πιθανότητες επιβίωσης του θα ήταν πολύ περισσότερες.


Η αντιμετώπιση αιφνίδιου θανάτου με απινιδωτή είναι πρωταρχικής σημασίας για τη σωτηρία του αθλητή. Είναι πιο αποτελεσματική από τις θωρακικές συμπιέσεις, όταν γίνεται στα πρώτα 3 λεπτά από την καρδιακή ανακοπή. Με την έγκαιρη αναζωογόνηση και την άμεση απινίδωση οι πιθανότητες επιβίωσης ξεπερνούν το 60%.



Η διαφορά της ύπαρξης του απινιδωτή φάνηκε στην περίπτωση του Μουάμπα, ο όποιος υπέστη καρδιακή ανακοπή μερικές εβδομάδες πριν από τον άτυχο Μοροζίνι, αλλά τελικά κέρδισε την μάχη για την ζωή, χάρις την ΟΡΓΑΝΩΣΗ του αγγλικού πρωταθλήματος. Ομάδες και σύλλογοι που απασχολούν αθλητές σε επαγγελματικό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει μεγάλες καταπονήσεις του σώματος, οπωσδήποτε πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Στις περισσότερες χώρες που σέβονται τον άνθρωπο και εκτιμούν την ζωή, θα συναντήσετε απινιδωτές σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο στον όποιο υπάρχει μεγάλη προσέλευση ανθρώπων (σταθμοί τρένων & λεωφορείων, τράπεζες. αθλητικοί χώροι κ.α.), κάτι το όποιο δυστυχώς δεν συμβαίνει στην χώρα μας.

H ύπαρξη του απινιδωτή κυρίως σε ομάδες και αθλητικά κέντρα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση καρδιακών ανακοπών. Γιατί ένας αθλητής αθλούμενος έντονα κινδυνεύει έως δυόμισι φόρες περισσότερο από τον μη αθλούμενο συνομήλικο του. Έχω την γνώμη ότι μια ζωή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από δυο χιλιάδες ευρώ, που είναι ο μέσος όρος κόστους ενός απινιδωτή.

Υ.Γ. Οι προληπτικές εξετάσεις όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι απαραίτητες, διότι κάποιος μπορεί να έχει ένα πρόβλημα και να μην το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να επέρχεται το μοιραίο.



  Γιάννη Κωνσταντίνος:

  Προπονητής Φυσικής Κατάστασης
  Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA B'
  Πιστοποιημένος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Αναζωογόνησης (BLS/AED)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου