Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Προπόνηση Fartlek


Η προπόνηση fartlek προέρχεται από την Σουηδία και σημαίνει παιχνίδι με την ταχύτητα. Ο ασκούμενος-αθλητής μπορεί να τρέξει σε διαφορετικά επίπεδα έντασης και απόστασης ανάλογα με το τι αυτός επιλέγει. Αυτό το είδος προπόνησης δουλεύει τον αερόβιο και αναερόβιο μηχανισμό. Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ εύκολο τρόπο να σπάσετε την μονοτονία το συνεχόμενου τρεξίματός σας.


Σε ότι πρόγραμμα και να ακολουθήσουμε ένα καλό ζέσταμα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και μπορεί να επηρεάσει την συνέχεια της προπόνησής μας. Ένα 10λεπτο χαλαρό τζοκινγκ και λίγες διατάσεις είναι αρκετές προτού αρχίσουμε. Στη συνέχεια έχοντας μαζί μας ένα ηλεκτρονικό χρονόμετρο μπορούμε να ανεβάζουμε τον ρυθμό μας για 1 λεπτό και να χαλαρώσουμε για την ίδια περίπου διάρκεια. Επαναλαμβάνουμε για 6-8 φορές. Το διάλειμμα μπορεί να είναι μικρότερο ή και μεγαλύτερο ανάλογα με την προπονητική κατάσταση του καθένα. Επίσης μπορούμε να ανεβάζουμε το ρυθμό μας και για μεγαλύτερη διάρκεια για 2,3,4,5,6 λεπτά ανάλογα με το τι θέλουμε κάθε φορά να επιτύχουμε και κατά πόσο καλά είμαστε προπονημένοι.Στο τέλος 5-10 λεπτά χαλαρό τρέξιμο και λίγες διατατικές ασκήσεις είναι αρκετά για την αποθεραπεία.

Τα διαλείμματα όπως και η ένταση εξαρτώνται από το επίπεδο φυσικής κατάστασης του καθένα.

Το καλό με αυτό το είδος προπόνησης είναι ότι δεν απαιτεί να είστε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος μπορεί να γίνει σε πάρκο, στο γήπεδο, στην παραλία, στο δρόμο ακόμη και σε ανηφόρες-κατηφόρες. Όπως και με το τρέξιμο έτσι και με το ποδήλατο μπορούμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο.

Η προπόνηση fartlek δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προπόνηση διάρκειας. Ένας καλός συνδυασμός και των δύο είναι το ιδανικότερο.

Δοκιμάστε το!!


Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Πτυχιούχος Τεφαα.-Προπονητής Φυσικής Κατάστασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου