Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Αθλητική Ψυχολογία – Ανατροφοδότηση

Jermain Defoe

Αποβλήθηκε και άφησε το προπονητή του Harry Redknapp υπ’ ατμόν. 

Ποια ήταν η ανατροφοδότηση που δέχτηκε από τον προπονητή του προκειμένου να μην αποβληθεί;

Harry Redknapp

"Του είπα 15 φορές, πριν από το παιχνίδι και στο ημίχρονομην αντιδράσεις, μην αντιδράσεις, μην αντιδράσεις. Αν σε κλωτσήσουν, ότι και αν κάνουν, μην αντιδράσεις». "Είναι αλήθεια, αυτό πήγε και έκανε.  Το έκανε πιο δύσκολο για μας.


Mario Balloteli

Δέχτηκε κίτρινη κάρτα 42΄ του πρώτου ημιχρόνου και στο 1΄ δευτέρου ημιχρόνου αποβλήθηκε.

Ποια ήταν η ανατροφοδότηση που δέχτηκε από τον προπονητή του προκειμένου να μην αποβληθεί;

Jose Mourinho 

<<Θα έλεγα ότι σπατάλησα 14΄ από τα 15΄ μιλώντας μόνο στον Mario. Mario δεν μπορώ να σε αντικαταστήσω, δεν έχω επιθετικό στον πάγκο, μην ακουμπήσεις κανέναν, παίξε μόνο με την μπάλα, όταν χάνουμε την μπάλα μην αντιδράσεις, εάν κάποιος σε προκαλέσει μην αντιδράσεις, εάν ο διαιτητής κάνει λάθος μην αντιδράσεις, Mario  σε παρακαλώ. Στο 46΄ δέχτηκε κόκκινη κάρτα>>.

Αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό με χιούμορ και έχοντας ως στόχο να περιγράψει τον ποδοσφαιριστή Mario Balloteli.

Τι πρέπει να μας μείνει ως μάθημα απο τα δυο αυτά περιστατικά;

Όπως βλέπουμε και στα δυο παραδείγματα οι προπονητές δίνουν αρνητικές εντολές (μην αντιδράσεις, μην… μην…), δηλαδή λένε στους ποδοσφαιριστές τους τι να μην κάνουν και όχι τι να κάνουν. Εάν σας ζητήσω  να μην σκεφτείτε μια πίτσα ... τι έχετε στο μυαλό σας; Είμαι σίγουρος ότι ξέρω ήδη! Θα πρέπει να σκεφτείτε την πίτσα πρώτα, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι είναι αυτό που δεν πρέπει να σκεφτείτε. Έτσι, αν σας ζητήσω να μην κάνετε κάτι, θα πρέπει να σκεφτείτε αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε ώστε να ξέρετε τι δεν πρέπει να κάνετε! Έτσι, έχω τοποθετήσει στο μυαλό σας το ίδιο το πράγμα το οποίο δεν θέλω να κάνετε.

Η πίεση του ανταγωνισμού μειώνει την ευελιξία της σκέψης. Πολύ συχνά οι κύριες επιρροές στη συμπεριφορά των αθλητών είναι από την πράξη που τους ζητήσατε να σταματήσουν ή να αποφύγουν. Αυτό σημαίνει ότι η ανατροφοδότηση των προπονητών προς τους αθλητές τους σε ποσοστό 80%  θα πρέπει να είναι σχετική με το αποτέλεσμα (θετική εντολή), και όχι με το τι θέλουν από τους αθλητές τους να σταματήσουν ή να αποφύγουν. Μόνο το 20% θα πρέπει να είναι σχετικό με αυτό που οι προπονητές θέλουν οι αθλητές τους να σταματήσουν ή να αποφύγουν (αρνητική εντολή).


Πόσο συχνά χρησιμοποιούμε αρνητικές εντολές  όταν προπονούμε τους αθλητές μας; «Μην δίνεις την μπάλα μακριά ... Μην σκέπτεστε την ήττα ... Μην πέφτεις στο έδαφος πολύ εύκολα ... Μην πετάς την μπάλα ... Μην το χάσεις ...» κλπ..

Εν κατακλείδι, διαπιστώνουμε ότι είναι πάντα σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε και όχι σε αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε ή να σταματήσουμε να κάνουμε

ΥΓ.: Ακόμη και ο Special One κάνει λάθη, ουδείς άσφαλτος.

Επιμέλεια - Τροποποίηση: 

Γιάννη Κωνσταντίνος
Προπονητής Φυσικής Καταστασης 
Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA B'


Πηγή - Ιδέα: www.impresscoaching.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου