Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Προπόνηση Crossfit



 

Το crossfit ιδρύθηκε από τον Greg Glassman το 1995 ο οποίος άνοιξε και το πρώτο γυμναστήριο crossfit στην Santa Cruz, California το 1995.


Το crossfit θα το περιγράφαμε ως ένα πρόγραμμα προπόνησης που εκτελείται με ποικίλες μεταβαλλόμενες λειτουργικές κινήσεις σε υψηλή ένταση με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης( και συνεπώς τη γενική σωματική ετοιμότητα). Το κύριο μέρος της προπόνησης είναι συνήθως  10-20 λεπτά με μεγάλη ένταση και με διάφορες απαιτητικές σωματικές ασκήσεις.. Συνδυάζει κινήσεις όπως σπριντ, κωπηλατική, σχοινάκι, σχοινί αναρρίχησης, άρσεις βαρών, κουβάλημα αντικειμένων. Ακόμη χρησιμοποιούν μπάρες, αλτήρες, κρίκους γυμναστικής, kettlebells, σακίδια άμμου, μποκ, ιατρικές μπάλες, και πολλές ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Το crossfit υποστηρίζει ότι ένα άτομο είναι γυμνασμένο όσο διατηρείται σε ένα καλό επίπεδο στις φυσικές ικανότητες: καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία, αντοχή , δύναμη, ευλυγισία ,ταχύτητα, ευκινησία, ισορροπία, συντονισμό και ακρίβεια κινήσεων.

Ένα τυπικό πρόγραμμα σε ένα γυμναστήριο περιλαμβάνει το ζέσταμα κάποιες ασκήσεις τεχνικής και το κύριο μέρος με μεγάλη ένταση που διαρκεί από 10 έως 20 λεπτά. Τα προγράμματα καταγράφονται για να υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς και η ατομική πρόοδος.


Στο crossfit μπορούν να γίνουν προγράμματα για παιδιά,,ποδοσφαιριστές, για τον στρατό, για αθλητές αντοχής όπως τριαθλητές, κολυμβητές ,από το στίβο, και κωπηλάτες κ.α. Στην Αμερική και στον Καναδά ήδη χρησιμοποιείται από αρκετούς γυμναστές και αρκετές ομάδες baseball. Ωστόσο το crossfit δεν απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να βελτιωθούν σε ένα στόχο που έχουν θέσει αλλά και στις δέκα παραμέτρους που είπαμε παραπάνω.

Ένα πρόγραμμα προπόνησης crossfit μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές ασκήσεις από διαφορετικά αθλήματα(και όχι μόνο π.χ αναρρίχηση) και ο χρόνος εκτέλεσης ασκήσεων είναι μικρός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή η μονοτονία στην προπόνηση.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει καλύτερη επίδραση στην οργανισμό μας και συνεπώς στην υγεία απ’ ότι μία μετρίου τύπου. Πάνω σε αυτό όμως οι απόψεις συγκρούονται διότι κάποιος που δεν έχει μία υποδομή στην φυσική του κατάσταση δεν μπορεί να αρχίσει να ασκείται με μεγάλη ένταση γιατί το πιθανότερο είναι να προκληθούν τραυματισμοί. Όταν υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες στον οργανισμό για να δεχθεί την επιβάρυνση ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Ένας σοβαρός κίνδυνος που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια πολύ έντονης άσκησης είναι η ραβδομυόλυση.

Μεγάλη σημασία έχει ο κατάλληλος συνδυασμός ασκήσεων, η ένταση ,διάρκεια , ποσότητα, συχνότητα προπόνησης και περίοδος που θα τις κάνουμε για να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα σε κάθε προπονητική μονάδα.

Επίσης και εδώ  να τονίσoυμε την σημασία του να υπάρχει γυμναστής  με κατάλληλες γνώσεις προπονητικής,ανατομίας,κινησιολογίας,εμβιομηχανικής, και φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος.Υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση ραβδομυόλυσης σε ανθρώπους που εκτέλεσαν προγράμματα υπό την επίβλεψη μη πιστοποιημένου γυμναστή-προπονητή crossfit. Μερικές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα με ολυμπιακές μπάρες χωρίς την κατάλληλη τεχνική μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. 



Επιμέλεια: Οικονόμου Τριαντάφυλλος
              Πτυχ. Τεφαα - Προπονητής Φυσικής Κατάστασης


  Αρθρογραφία:
  •  Schwecherl, Laura. "A Look Inside the World of CrossFit"Greatist.com. Retrieved 2/11/2012.
  • Ray, Mike. "CrossFit Induced Rhabdo by Greg Glassman - CrossFit Journal"
  • Glassman, Greg. "Understanding CrossFit" The CrossFit Journaly. Retrieved 2/18/2012.
  • Τhe editors of PureHealthMD (June 2010). "CrossFit" . Discovery Health Channel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου